Áprilisban Szófiában járt a qLit csapata az Európai Leszbikus Konferenciára menet. A bolgár fővárosban nagy szerencsénkre megismerkedtünk Mirával, aki körbevezetett minket a városban, megmutatva a rejtett zugait és életünk egyik legjobb Barbecue élményét is neki köszönhetjük. Bár a steaket nem tudjuk veletek megosztani, Mira történeteit Szófiáról és a bolgár LMBTQ+ közösségről igen.

 

Szia, Mira! Mutatkozz be, kérlek, a qLit olvasóinak!

Sziasztok! Miroslava a nevem, 30 éves vagyok. Bulgáriában születtem és nevelkedtem, jelenleg a fővárosban, Szófiában élek. A legfőbb hobbim a sportolás, ami azt illeti, régen röplabda játékos voltam. Érdekel a holisztikus coaching és tréning, az olvasás és a biohackelés is. Az utóbbihoz annyit, hogy egy nagy számítástechnikai cégnél dolgozom, innen jött ez az érdeklődés. Emellett önkéntes LMBTQ+ aktivista is vagyok a Bilitis Alapítványnál, ahol aktivizmusunk legfőbb eszköze a sport.

 

 

Mesélj kicsit a bulgáriai LMBTQ+ közösségről, kérlek!

Sok még a tennivaló, ami a bolgár LMBTQ+ jogokat illeti. Elsősorban a társadalmi egyenlőségért kell harcolnunk, mert a homofóbia látható és tapintható az országban. A szófiai Pride-ra, vagyis amikor leginkább láthatóak vagyunk, mint LMBTQ+ emberek, a bolgár társadalom még mindig felháborodással reagál. A legtipikusabb frázisok, amiket ekkortájt hallani: „nekem nincs bajom a melegekkel, csak ne dörgöljék az arcomba a szexualitásukat!” vagy „heteroszexuális felvonulás sincs, nemde?”

 

Ismerős sajnos…

Igen, sejtem. Fontos célunk tehát, hogy a többségi társdalom előtt láthatóvá váljunk, de az is, hogy magán az LMBTQ+ közösségen belül erősítsük az egységet és az összetartást, vagyis közösséget építsünk. Jelenleg az olyan nyugati mérföldkövek, mint a házasság vagy az örökbefogadás, túl távoli célkitűzések Bulgária számára.

 

 

És mi a helyet Szófiában? Az alatt a pár nap alatt, amit nálatok töltöttünk, biztonságban éreztük magunkat a nyilvános terekben.

Szófia valóban némileg jobb környezet, mint Bulgária többi része, de a homofóbia itt is jelen van. Ami a munkahelyeket illeti, ritka a nyílt diszkrimináció, de azt kell mondanom, könnyen elveszítheti valaki az állását, ha előbújik – még akkor is, ha általában az elbocsátás magyarázata más.

De nem akarok csak negatív dolgokat mondani: igenis van fejlődés. Egyre több lehetőség nyílik a szófiai LMBTQ+ közösség előtt, akár a közösségépítésre, akár a szórakozásra. Ami azt illeti, a városban négy szervezet működik, amely lelkiismeretesen és keményen dolgozik azért, hogy javuljon a helyzet. Mert, lássuk be, még nem tartunk ott, hogy „szabadon csókolózhassunk az utcán”.

 

És konkrétan milyen a helyzete a leszbikusoknak Szófiában? Van közösségi élet?

Büszkén mondhatom, hogy szemben a nyugati tendenciákkal, Szófiában van leszbikus bár, ami nemcsak hogy évek óta működik, hanem egy nagyon kedvelt és frekventált hely is ráadásul. Ezen kívül persze van még pár meleg-barát hely is, oda is szoktunk járni. Illetve üzemel egy meleg nightclub is, de ez inkább a férfiakat célozza meg, nem annyira a nőket.

A legnagyobb esemény pedig minden kétséget kizáróan a szófiai Pride, ami nemcsak egy felvonulásból áll, hanem számtalan program és esemény előzi meg a vonulást: vannak például meleg bulik, amiket az aktív LMBTQ+ szervezetek csinálnak évről évre. Emellett persze az év további részeiben is szerveznek különböző programokat, amelyek bár jelentősen eltérhetnek egymástól tematikájukban, a cél közös: a láthatóság növelése, ezáltal az egyenlőség.

 

 

Végezetül, te is megkapod a szokásos kérdést: megosztanál-e velünk egy vicces, inspiráló vagy szimplán csak emlékezetes coming-out sztorit?

Hát persze! Emlékszem, középiskolás voltam, amikor elmondtam a legjobb barátnőmnek, hogy leszbikus vagyok. Nagyon izgultam, mert egy kis faluban éltünk és ez már vagy 15 éve volt, tehát képzelhetitek, mennyire zárt közösség volt a mienk. Ennek ellenére ő csak ennyit mondott: „tudom! Csak azt nem értem, hogy miért nem nekem udvarolsz.”

 

Nem semmi! Köszönjük, Mira!

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző