Az utóbbi években egyre több sorozat örvendeztet meg minket leszbikus* szereplőkkel, ami nagyszerű dolog. Lássuk be, az ember szeret azonosulni – és most már végre nekünk is van kivel. De ez a pozitív trend nem csak „nekünk mint nézőknek” jó, hanem „nekünk mint leszbikus* közösségnek” is: a láthatóság miatt.

Emlékezzetek vissza, volt idő, amikor Kismocsok (a VV2-ből) volt az egyetlen leszbikus* a képernyőn! Nem arról van szó, hogy bármi gond lett volna a személyével, hanem a helyzettel volt baj: mivel ő volt az egyetlen látható leszbikus TV-s személyiség, mindannyiunkat kellett (volna) képviselnie. És ez persze nem valósulhatott meg, hisz mi leszbikusok* nem egyfélék vagyunk. Ezt a sokszínűséget pedig meg kell mutatni.

Éppen ezért nem csak azt ünnepeljük, hogy egyre több sorozathősünk van. Hanem azt is, sőt, leginkább azt, hogy ezek a hősök végre nem „csak” leszbikusok* (értsd ez alatt: mások, kétségbeesettek, elveszettek, bizonytalanok, a férfiak szexuális fantáziái, stb.).  Ezek a szereplők végre emberek; emberek, akik jók és rosszak, éles eszűek és pocsék döntéshozók, harcosok és gondviselők, anyák és lányok, orvosok és rendőrök – és így tovább. Színesek, mint a szivárvány – és mint mi magunk.

Fogadjátok szeretettel Yosi és Anna 15-ös listáját kedvenc leszbikus* sorozat-hőseikből!

 

Név: Waverly Earp

Sorozat: Wynonna Earp (2016-..)

Ezért bírjuk: Baromi okos csaj. Az elején pincérként dolgozott, aztán amikor Wynonna beindítja a családi bizniszt, Waverly lesz a csapat agya.

 

Név: Nicole Haught

Sorozat: Wynonna Earp (2016-..)

Ezért bírjuk: Elképszetően jó harcos; bátor, ugyanakkor gyengéd ember. Hatalmas jó pont, hogy van egy édi vörös cicája.

 

Név: Ruby vagyis Piroska

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Ruby hirtelen szembesülni kénytelen személyiségének rejtett oldalával, ami egy kemény önelfogadási folyamatot indít meg benne. Az utazás végállomása és egyben jutalma Dorothy csókja.

 

Név: Dorothy Gale

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Bármit megtenne azokért, akiket szeret, még akkor is, ha ez az életébe kerül.

 

Név: Mulán

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Egy konvencionális világban nagyon nem-konvencionális szerepet vállal: katonanőként nap mint nap szembeszáll a szexista előítéletekkel, sőt még romba is dönti azokat: bebizonyítja, hogy egy nő lehet annyira jó harcos, mint egy férfi.

 

Név: Jean Holloway

Sorozat: Gypsy (2017-..)

Ezért bírjuk: Briliáns pszichológus és elég jól öltözködik.

 

Név: Sidney Pierce

Sorozat: Gypsy (2017-..)

Ezért bírjuk: Bevállalós, bátor és kíváncsi nő, aki meri követni az ösztöneit és nem fél az ismeretlentől.

 

Név: Yara Greyjoy

Sorozat: Trónok harca (2011-..)

Ezért bírjuk: Igazságos és jó vezető, aki mindent megtesz a népe boldogulásáért.

 

Név: Nomi Marks

Sorozat: Sense8 (2016-..)

Ezért bírjuk: Egy igazi lángész hacker, aki szíven viseli az LMBTQ+ közösség sorsát, hisz transzneműként jópár nehézsége volt –elkezdett ezért egy jogsegély blogot LMBTQ+ embereknek.

 

Név: Amanita Caplan

Sorozat: Sense8 (2016-..)

Ezért bírjuk: Egy hippi a legjobb értelemben: nyitott, szabad és hihetetlenül lelkesítő.

 

Név: Stefanie Foster

Sorozat: The Fosters (2013-..)

Ezért bírjuk: Elég bátor volt, hogy vállalja, amit a szíve diktált, még akkor is, ha ez addigi, kényelmes életének felborítását jelentette – így lettek Lenával a „Foster-ék”.

 

Név: Lena Foster

Sorozat: The Fosters (2013-..)

Ezért bírjuk: Kezdjük ott, hogy igazgatóhelyettes egy iskolában. Még fontosabb, hogy odáig van a gyerekekért és nagyon jól is bánik velük, mind a munkában, mind otthon (neki köszönhető, hogy örökbe fogadnak négy veszélyeztetett gyereket).

 

Név: Arizona Robbins

Sorozat: Grace klinika (2005-..)

Ezért bírjuk: A családi hagyományokhoz híven, mindig bátran szembeszáll a nehézségekkel és küzd azért, amiben hisz és akit szeret – ezért is lett orvos.

 

Név: Piper Chapman

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírjuk: Piper egyszerű, kényelmes amerikai élete egyik napról a másikra felborul: börtönbe kerül. És amivel ott szembetalálja magát, lesokkolja, de hosszas küzdelmek árán végül sikerül beilleszkednie és megszoknia ezt a teljesen más szabályokra épített világot.

 

Név: Alex Vause

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírjuk: Alex egy elég problémás ember, aki jópárszor nagyon rossz döntést hozott. De eljött az a pont, amikor végre szembesült hibái súlyával és elkezdett változni – ami egy hatalmas küzdelem.

 

Folytatás következik...

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>