Gobbi Hilda édesanyjának odaadó gyermeke, kollégáinak hűséges támasza, a magyar közéletnek segítőkész egyénisége. Elkötelezett baloldali, szerepeit tekintve pedig szinte mindig öregasszony volt. Szeretőit a nők közül választotta, két nagy szerelméről tudunk.

Gobbi Hilda olasz családból származott, nagyapja ismert zeneszerző, karmester, apja amolyan életművész, akire a család nemigen számíthatott, ezért Hildát fiatalkorától kezdve édesanyja, Gréti néni nevelte a legnagyobb szegénységben. Iskolái elvégzése után a színészakadémián tanult tovább, ezekben az időkben került kapcsolatba az ellenállási mozgalommal, ami egész életére kihatott.

Elkötelezett baloldali volt, de nála ez nem mások megtiprásában, a harácsolásban merült ki, éppen ellenkezőleg: noha ő maga is óriási szegénységben élt, mindig a másokon való segítés motiválta. Már színészként munkát, lakhatást, élelmet szerzett nehéz sorsú kollégáinak, később ő volt a lerombolt Nemzeti Színház újjáépítésének legnagyobb élharcosa, küzdött a Bajor Gizi Színészmúzeum és a Jászai Mari Színészotthon létrehozásáért.

Gobbi Gilda 1950-ben

Baloldalisága a második világháború idejéről gyökerezett, amikor még valóban bátorságnak számított az ellenálláshoz tartozni, itt alapozta meg kapcsolatait, többek között Kádár Jánossal és Aczél Györggyel. Ugyan a szocializmusban bűnnek számított a homoszexualitás, ő ebből nem csinált titkot, és úgy tűnt, a rendszer elfogadta másságát.

Gobbi Hildában a Nemzetiből való eltávolítás nem okozott törést, a József Attila Színházhoz szerződött, hovatartozása mit sem változott, továbbra is elkötelezett baloldaliként harcolt a közügyekért, de megmaradt bohém oldala is: sokat ivott – de soha nem a részegségig –, és folyton cigarettázott.

Első ismert szerelme kolléganője, Temessy Hédi volt, akivel budai villájában együtt is élt. Ezt megelőzően és ezután sem titkolta a nők iránti vonzalmát, ő maga szinte férfiként élt, férfiruhákban járt, a nőket előreengedte a bejáratnál, Hédit száz szál rózsával lepte meg egy-egy bemutató alkalmával. Ő maga is úgy fogalmazott gyakran, hogy „olyan pasi vagyok én”. 

Temessy Hédi

A kollégák körében ez sosem volt téma, így ismerték meg Gobbi Hildát, így szerették és becsülték, és gyakorlatilag soha nem is származott hátránya másságából. Pedig akkoriban a homoszexualitás még nem volt elfogadott: 1961-ig bűncselekménynek számított, utána már „csak” betegségnek.

Ennek megfelelően viszonyult a rendszer Galgóczi Erzsébethez, a nyíltan leszbikus írónőhöz, és Törvényen belül című kisregényéhez is, amelynek témája a nők közötti szerelem. Az írásból Makk Károly rendezésében 1982-ben Egymásra nézve címmel film készült, de a rendezőnek külföldről kellett színésznőt hoznia az akkoriban kínosnak számító szerepekre.

Gobbi Hilda a nála 12 évvel fiatalabb Temessy Hédivel megszakította szerelmi kapcsolatát, új párja az említett könyvet jegyző, a még Temessy Hédinél is öt esztendővel fiatalabb írónő, Galgóczi Erzsébet lett. A szintén baloldali érzelmű Galgóczival könnyen egy hullámhosszra került Gobbi Hilda, érdekesség, hogy Gobbi 1988-ban bekövetkezett halálát csak egy évvel élte túl a forradalmár irodalmár.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>