Amikor LMBTQ+ emberként először gondolunk arra, hogy gyereket vállaljunk, a járatlan út minden izgalma és bizonytalansága a miénk. Beleütközünk jogi nehézségekbe is, amelyeket így vagy úgy át kell lépnünk. Szerencsére Magyarországon ennek ellenére egyre többen vágnak bele a babaprojektbe, és kövezik ki kockáról kockára az utat az utókornak. Ráadásul a Háttér Társaság már kutatást is végzett a témában, ami felméri a terepet és igyekszik elősegíteni a láthatóságot és az érdekérvényesítést. Készítettünk belőle egy nagyon tömör kivonatot.

A Pride hét keretében a Háttér Társaság bemutatta a szivárványcsaládokról szóló kutatását. A hétfői eseményen megtelt ugyan a Bem mozi terme, de a hely alig volt megvilágítva, és egy hangosítást és egy prezit is elbírt volna a téma. Volt, aki hangot adott annak, hogy szívesen találkozott volna szivárványcsaládokkal élőben, és az előadók meg is kérdezték, hogy volna-e igény ilyen találkozásokra, ha szerveznének havonta egyszer. (Igen, volna.)

Summa summarum, a kutatás érdekes, olvassatok bele!

LMBTQ+ embereket kérdeztek arról, hogy nevelnek-e, illetve terveznek-e nevelni gyereket, és ha igen, hogyan. Az 1249 válaszadó nem is tűnik rossz aránynak, de érdemes tudni, hogy a kutatás nem reprezentatív, és többségben vannak a válaszadók között az értelmiségiek és a budapestiek. A társaság azzal is magyarázza ezt, hogy a témában valószínűleg inkább ez a társadalmi réteg érintett, ami lehetséges, de azt is érdemes megfontolni, hogy a melegjogi szervezetek elsősorban ezt a réteget képesek elérni úgy, hogy válaszoljanak is a kérdésekre.

Persze azért van itt előremutatóan izgalmas adat:

A 2010-es kutatáshoz képest a duplájára (18%-ról 36%-ra) nőtt azoknak a szülőknek az aránya, akik nem a korábbi heteroszexuális kapcsolatból való gyereket nevelnek, hanem azonos nemű partnerükkel együtt vállaltak gyereket.

Egyébként a megkérdezettek 62%-a tervezi, hogy a jövőben szülővé szeretne válni és szivárványcsaládban élni.

 

Részlet A gyerekek jól vannak (The Kids Are All Right) című filmből (http://www.hbo.com/movies/the-kids-are-all-right)

 

Hogyan jöhet létre szivárványcsalád?

Lássuk sorban:

  • korábbi kapcsolatból származó gyermek;
  • mesterséges megtermékenyítés;
  • béranyaság;
  • örökbefogadás;
  • mostoha- vagy nevelt gyermek.

A Háttér kiadványában jól kifejtették mindegyik eset jogi státuszát, lehetőségeit, érdemes beleolvasni (10-16. oldal).

 

A megkérdezettek szerint milyen változások volnának szükségesek, hogy jobb legyen a gyermeket nevelő vagy gyermekvállalásra készülő azonos nemű párok helyzete Magyarországon?

  • Örökbe lehessen fogadni a partner gyermekét;
  • a közös örökbefogadás bevezetése;
  • ne legyen megkülönböztetés a szexuális irányultság alapján az örökbefogadásra való alkalmasság felmérése során;
  • mesterséges megtermékenyítés lehetősége azonos nemű pároknak is;
  • a béranyaság lehetőségeinek újragondolása, megfelelő, szigorú szabályozás melletti törvényesítése.

Azt is felmérték, hogy a válaszadók menyire támogatják az egyes javaslatokat az LMBTQ emberek gyermekvállalásának megkönnyítésére. És az eredmény:

Összességében a kutatás oké, és örülünk annak, hogy van, jó egyben látni ezeket az adatokat. Mégis, bár a kiadványban az interjúalanyok személyes történeteiből és válaszaiból is kapunk ízelítőt, valahogy pont a lényeg veszett el a hétfői előadáson: nagyon szőrmentén ugyan érintett konkrét eseteket, de a követhető példákkal kicsit adós maradt. Éppen ezért mi nagyon várjuk, hogy esetleg a közönség elültette a bogarat a szervezők fülébe, és lesz lehetőségünk találkozni időközönként szivárványcsaládokkal, akik szívesen elmesélik a történetüket. Ha lesz ilyen, mi biztosan ott leszünk és beszámolunk róla.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>